Indonesië Asman Arianto Honey

15,40

marsepein, karamel, laurier

Artikelnummer: N/B Categorieën: ,

Beschrijving

Indonesië
Aceh, Sumatra
Asman Arianto

zoet, pure chocolade, steenfruit, nootmuskaat

Body: medium

Deze Indonesische koffie heeft een mooie combinatie van body en kruidigheid. De koffie heeft een hoge body met smaken van rijp fruit en is niet het typische Indonesische smaakprofiel. Marsepein en karamel voeren met het kruidige van laurier de boventoon in deze koffie.

Achtergrondinformatie
Asman Arianto komt oorspronkelijk uit Palembang, Zuid-Sumatra, maar woont en werkt sinds 1998 in Aceh Tengah. In Aceh Tengah wonen veel migranten. Dit komt omdat velen van hen geëvacueerd werden vanwege een in 2013 actief geworden vulkaan in Sinabung Berastagi, Noord-Sumatra. Toen Asman zich in Aceh vestigde ging hij aan de slag met het verzamelen en verwerken van gewassen koffie. Na verloop van tijd verwerkte hij ook ‘fully-washed’, honey en ongewassen koffies. Asman zag de voordelen van het verenigen van koffieboeren in de regio. Samen met de boeren richtte Asman de Ribang Gayo Musara coöperatie op. Zijn doel is om betere prijzen aan te bieden aan boeren zodat het mogelijk is om te investeren in hun land en hun families. Op dit moment leveren 350 leden koffiebonen aan de coöperatie. Het land van de boeren is tussen de 0,5 tot 2,5 hectare groot. De voordelen voor de leden van de coöperatie zijn drieledig. Ten eerste krijgen ze hogere prijzen voor hun kersen als ze aan de coöperatie verkopen. Daarnaast ontvangen ze als coöperatieve leden aan het einde van het seizoen een ‘tweede betaling’. De boeren krijgen evenredig de ‘tweede betaling’ uitbetaald, afkomstig van de hoger geleverde kwaliteit koffiebonen. Ten slotte biedt de coöperatie training en outreach voor boeren, van teelt tot verwerking.
Waarom deze koffie?
Naast de sociale en economische impact die het Ribang Gayo Musara collectief maakt werden we verrast door een enorme complexiteit in de koffie. Deze koffie biedt het aardse en kruidige van wat wij verwachten van Indonesië. De fruitigheid en de suikers in de koffie zijn ook enorm aangenaam. Marsepein en karamel voeren met het kruidige van laurier de boventoon in deze koffie.
Land: Indonesië
Regio: Sumatra Gayo
Producent: Asman Arianto, Ribang Gayo Musara Cooperative
Hoogte: 1500 – 1700 meter
Verwerkingsproces: honey-processed
Variëteit: Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim
Smaakprofiel: marsepein, karamel, laurier, gedroogde pruim
Body: medium

Extra informatie

Gewicht N/B
Gram

350