Nicaragua Vidita Rojo

14,00

amandel, karamel, chocola

Artikelnummer: N/B Categorieën: ,

Beschrijving

Nicaragua
Nueva Segovia
Vidita Rojo

amandel, karamel, chocola

Body: medium

Vidita Rojo is een mooie gewassen koffie afkomstig uit Nueva Segovia in Nicaragua. De Paguaga familie beheert hier zeven koffiefarms die ze met transparantie, zorg voor kwaliteit en integriteit beheren. Met het merk Café Vidita streven ze ernaar om het beste van Nicaraguaanse koffie te bieden. Proef in deze zachte Vidita Rojo de zoete en notige tonen van amandel, karamel en pure chocolade.

Over dit oogstjaar

Voor het derde jaar op rij doen wij mee aan dit project Dit jaar is het echter extra speciaal dat we deze koffie weer kunnen voeren. Het was een gek jaar wat betreft de koffieprijzen. De prijsstijging in de schappen zorgt er helaas niet altijd voor dat boeren hiermee ook hun productiekosten kunnen dekken.

Klimaatverandering zorgt voor onvoorspelbare weersomstandigheden. Soms is het veel langer droog, soms valt er veel meer regen dan normaal, of valt er ineens hagel die de bessen beschadigd. Deze omgeslagen weersomstandigheden zorgen voor veel mislukte oogsten. Zo was de Nueva Segovia regio ook de dupe waardoor 30% van hun ongeplukte bessen verloren zijn gegaan. Tijdens het plukken is er nog eens 20% van de bessen gespleten waardoor deze defecte smaken ontwikkelden. Naast dit verlies is het ook steeds lastiger om plukkers te vinden. De plukkers moeten van ver gehaald worden, zijn duurder en het onderdak voor hen is ook duurder geworden.

Wij hebben samen met Medroña Cafe besloten om een extra bedrag te betalen bovenop de prijs van onze contractafspraak met This Side Up (importeur). Hierdoor hebben ze de inkomsten om in komende jaren te investeren en kunnen ze hopelijk weer betere kwaliteit produceren.

Over de producenten en verwerking

Paguaga beheert zeven koffieboerderijen in de regio Nueva Segovia, waaronder: Los Congos, Las Brumas, La Iguana, La Española en La Portuguesa. Ze slaagde er zelfs in om de bergtoppen van hun eigendommen te beschermen door ze tot natuurreservaat uit te roepen. Rina en René streven ernaar om een systematisch model te creëren dat de andere boeren in de regio kunnen volgen. Hiermee nemen ze alle producenten pragmatisch mee in een aanpak die zal zorgen voor goed functionerende en gezonde plantages. De bodem wordt zorgvuldig geanalyseerd, en gedurende het hele jaar worden er voedingsplannen voor de planten uitgevoerd.

Tijdens de verwerking worden de rijpe bessen ontpulpt zonder water en vervolgens gefermenteerd voor 15 tot 36 uur. Na de fermentatie worden de bessen gewassen en getransporteerd naar Santa Lucila Drymill, waar het wordt verwerkt totdat het een vochtigheidsgraad van 11 graden bereikt.

Land: Nicaragua
Regio: Nueva Segovia
Producent: Café Vidita
Hoogte: 600 – 1700 meter
Verwerkingsproces: Washed
Variëteit: Villa Sarchi, Red Caturra
Smaakprofiel: amandel, karamel, chocola
Body: medium

Extra informatie

Gewicht N/B
Gram

350