Beschrijving
Rwanda
Lake Kivu
Liza Washing Station
zwarte kers, amandel, honing
Body: medium
Deze koffie komt uit de Lake Kivu-regio in Rwanda en is geproduceerd door Jean Paul, een vierde generatie koffieboer die zijn koffies verwerkt op het Liza Washing Station. De koffie is door de handen gegaan van 50 vrouwen, die de koffie gewassen verwerkt hebben: handmatig gesorteerd, gefermenteerd in watertanks en vervolgens gedroogd op verhoogde bedden. Deze koffie heeft mooie en duidelijke lagen in smaak. De espresso heeft smaken van zwarte kers, amandel en honing en als filterkoffie proef je tonen van honing, citroengras en abrikoos.
Over de producenten en het proces
Jean Paul is een vierde generatie koffieboer en produceert met veel passie koffie met zijn 2000 koffieplanten. Sinds hij Liza Washing Station overnam, heeft hij de productie geprofessionaliseerd door onder andere een cupping lab te bouwen en de kwaliteit hier te waarborgen. Boeren in de Lake Kivu regio brengen hun bessen naar hem voor verschillende verwerkingsmethoden. Bij Liza washing station verwerken ze de bessen als gewassen koffie, natural koffie en natural anaerobic koffie. De koffie die wij voeren is gewassen.
Nadat boeren hun bessen hebben afgeleverd worden ze handgesorteerd om defecte bonen er uit te halen; denk hierbij aan onrijpe bessen of bessen die door insecten zijn aangetast. Hierna worden de bessen gepulpt om zo veel mogelijk van de buitenste lagen eraf te halen. Hierna worden ze in water gelegd in fermentatie tanks. Tijdens deze fermentatiefase ontwikkeld de koffie haar smaken. Hierna worden alle overige lagen van de bes eraf gewassen en worden ze te droog gelegd op droogtafels die in de schaduw staan. Hierna volgt nóg een zorgvuldige handmatige selectieronde om eventuele laatste defecten er uit te halen. Na de laatste check op foutieve bessen worden ze op verhoogde bedden in de zon gelegd om verder te drogen tot het gewenste vochtpercentage.